MUDURNU'YU DÜNYAYA TANITAN İNSAN: TEVFİK TÜRESİN

MUDURNU'YU DÜNYAYA TANITAN İNSAN: TEVFİK TÜRESİN
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

“Mudurnu’nun Mihenk Taşları” köşemizde Mudurnu’yu adeta bir dünya markası haline getirmeyi başaran merhum milletvekili ve iş insanı Tevfik Türesin’den bahsedeceğiz. 

Tevfik Türesin, 1936’da Mudurnu’da doğdu. İlk ve orta okulu Mudurnu’da okuyan Türesin, 1952’de İstanbul Halkalı Ziraat Okulu’ndan mezun oldu. Yıllarca Mudurnu Ziraat Mühendisliği çalışanı olarak ilçesine hizmet verdi. 1964 yılında ise adeta Mudurnu’nun kaderini değiştirecek olan Mudurnu Tavukçuluğu kurdu. Türesin’in sayesinde Mudurnu Tavukçuluk, 2000 yılına kadar sektöründe Avrupa'nın en büyük entegre tavukçuluk fabrikası oldu. Türesin ayrıca, fabrika sayesinde 100 milyon dolarlık devasa cirosu ve binlerce üreticisi, çalışanı ile bölgesinde köyden kente göçü durdurmayı başardı.

O zamanlarla ilgili verilen bilgilere göre Mudurnu Tavukçuluğun 81 ilde bayiliği, ülke genelinde ise ürünlerinin satıldığı 2000’e yakın satış noktası bulunuyordu. Ayrıca Franchising sistemi ile 60 restaurant açılmıştı. Yılda 30 milyon piliç pazarlayarak sektöründe dev bir isim olmuştu. Yakaladığı bu ivmeyle uluslararası alanda birçok benzer firmanın rakibi olacağı kabul ediliyordu. Tevfik Türesin, yaptığı büyük yatırımlarla sosyal sportif faaliyetleriyle Mudurnu adeta bir dünya markası haline gelmiştir. Mudurnu ilçesi ekonomik alanda çok gelişmiş, çevredeki il ve ilçelerde tavukçuluk üretimi çok artmıştı. Türesin, ilçedeki istihdama da önemli katkılar sağlamış, ilçede tavukçuluğun kurulduğu yıllardaki genç nüfusun neredeyse tamamı Mudurnu Tavukçuluk’ta çalışarak emekli olmuştu. Tevfik Türesin, Mudurnu için yaptığı hizmetlerin yanında Bolu’da sosyal ve ekonomik kuruluşun hayata geçirilmesinde iş aş ve hayır işlerinde de büyük çabalar göstermiştir. Bolu'nun sanayileşmesine ve turizmine önemli tesisler kazandıran, Tevfik Türesin bir dönem Gentaş A.Ş, Bolpat A.Ş,  Seben Süt, Mudurnu Tavukçuluk A.Ş, Sünnet Gölü Doğa Otel'in sahibi ve Mudurnu Fried Chicken Resturant zincirinin yönetim kurulu başkanlığı görevlerini yürütmüştü.

1991 Genel Seçimleri’nde DYP’den tercihle birinci seçilerek Bolu Milletvekili seçilmiş, milletvekilliği döneminde Bolu’da ilk özel izinle kurulan Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin hazineden yer tahsisine ve ilk şahıs vakıf üniversitesinin kurulmasına vesile olmuştur. Mudurnu’da da tavukçuluk yüksekokulunu AİBÜ bağlı üniversitenin ilk kuruluşunu eski hastane bahçesinde kurmuştur. Üniversite yanındaki alana kapalı spor salonunu, yine ilçede uluslararası ölçülerde futbol sahasını, tribünü kazandırmıştır. Güreş ve halter gibi birçok spor branşının ilçede faaliyete geçmesini sağlamış, Mudurnuspor’u 2. Lig’e taşımıştır. Bunları yaparken en büyük destekçisi olan oğulları Oktay-Uğur Türesin kardeşlerle Mudurnu’ya unutulmaz hizmetlerde bulunmuştur. Tevfik Türesin 31 Temmuz 2018’de 82 yaşında hayatını kaybetmiştir. Mekanı cennet olsun.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

5 yorum yapılmış

  • Rukiye Zahidler (6 ay önce)
    Mekani cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Rukiye Zahidler (6 ay önce)
    Mekani cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet acar (6 ay önce)
    Mudurnu ilçemizi dünyaya tanıttılar çok kimseye ekmek verdiler allah rahmet etsin mekanı cennet olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Necati Tanrikulu (6 ay önce)
    Allah Tevfik Turesin ve Oğulları Oktay ve Uğur abimizden Allah razı olsun bende Mudurnu tav ase sayesinde emekli oldum Tevfik amcamızinda mekanı cennet olsun onları hiç bir zaman unutamam
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami Özdemir (6 ay önce)
    Gerçektem Mudurnu ya büyük hizmetleri olmuş değerli bir büğüğümüzdür. Bu gün Mudurnu da emekliler varsa Mudurnu Tavukçuluğun sayesindedir ben bu gün emekli olduysam Mudurnu Tavukçuluğun sayesindedir Allah onlardan razı olsun. Tevfik amcamın mekanı cennet olsun nur içinde yatsın
    %100
    %0
    Yanıtla