HEM TÜRKİYE'NİN HEM DE MUDURNU'NUN AHİ BABASIYDI: MEHMET ŞENKAYA

HEM TÜRKİYE'NİN HEM DE MUDURNU'NUN AHİ BABASIYDI:  MEHMET ŞENKAYA
Paylaş
  • Linkedin
  • Pinterest
  • Whatsapp
  • Telegram
  • Reddit
A- A+ Paylaş

Mehmet Şenkaya, 13 Ocak 1927 yılında Mudurnu’da doğdu.  Annesi, Mudurnu’nun Bayramlı Köyü’nden Hatice Kırlı (Şenkaya), babası Mudurnu ahalisinden Ali Şenkaya’dır. İlkokulu, o zamanlar şimdiki çay bahçesinin yerinde bulunan Cumhuriyet İlkokulu’nda okuduktan sonra 13 yaşında babasının yanında demircilik mesleğine başladı. Ali Şenkaya, o dönemde Kıftanlar’ın dükkânında demir imalatı yapmakta, ürettiği malları Mudurnu ve Nallıhan pazarlarında satmaktaydı. Oğlunun da katılmasıyla üretim gücünü arttırdı. Demirciler Çarşısı’nda bulunan arsayı satın alarak bugün belediye tarafından müzeye dönüştürülen dükkânı inşa etti.

Mehmet Şenkaya, önceleri babasıyla birlikte at sırtında, sonraları tek başına Nallıhan pazarına gitmeye devam etti. Bu seyahatlerinde vesilesiyle Nallıhan eşrafından Helvacı İbrahim Karaağaç’ın kızı Safure Karaağaç (Şenkaya) ile 1944’te evlendi. Semiha, Saime ve Ali adında üç çocukları oldu. 1947-1950 yılları arasında Trakya’da askerlik yaptı. Askerden sonra mesleğe devam etti ve Nallıhan’dan da bir dükkân aldı. 1963 yılında Mudurnu’daki dükkânının üzerine şimdi de varlığını sürdüren evi inşa ettirdi. Nalbant olarak işe başlamasına rağmen, hayvan gücüyle yapılan tarımın azalmasıyla soba, boru, mangal, maltız ve tarım aletleri üreterek zanaatına devam etti. Birçok çırak ve usta yetiştirdi. 1984 yılında eşiyle birlikte Hacca gitti ve esnaf arasında “Hacı” olarak anılmaya başladı. Bu, yalnızca onun dini vecibesini yerine getirmesinin değil, bir hacının olması gerektiği gibi ahlaklı ve erdemli bir insan olmasının da bir sonucuydu. 

70 yıllık zanaat hayatı boyunca dürüstlüğü ve cömertliğiyle tüm Mudurnu esnafı ve ahalisinin takdirini toplayan Mehmet Şenkaya, 2009 yılında Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) tarafından açılan yarışmada önce Bolu ilinde, sonra ise Türkiye genelinde “Yılın Ahisi” seçilerek “Ahi Baba” lakabıyla anılır oldu.

Ömrünün son döneminde ona bahşedilen bu takdir, yazılı, görsel ve sosyal medyada hem kendisinin hem Mudurnu ve ahilik geleneğinin geniş yer bulmasını sağladı. Mehmet Şenkaya, 21 Şubat 2015 tarihinde ebediyete intikal etti. Ruhu şad, mekânı cennet olsun.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

1 yorum yapılmış

  • Şerafettin kavak (6 ay önce)
    Allah rahmet eylesin mekanı cennet olsun inşallah
    0
    0
    Yanıtla